28 ianuarie 2006

Comunicarea pe forum

Am întârziat nepermis de mult cu postarea unor noi articole pe blog, nu pentru ca aş fi fost în vid de subiecte ci pentru că n-am crezut că administrarea unui Forum pe site-ul scolii la care lucrez îmi va ocupa timpul în totalitate.
Am început demersurile alcătuirii unui site al Şcolii Normale "Vasile Lupu" Iaşi în octombrie 2004 în momentul în care se apropia ziua aniversării a 150 de ani de la întemeierea şcolii. Datorită sprijinului dezinteresat (găzduire site web) primit din partea d-lui Gabriel Radic, ocazie cu care îi mulţumesc în numele celor peste 800 de elevi ai şcolii, am reuşit să pun în funcţiune la timp acest mijloc modern de comunicare . A fost o munca intensă de două luni pentru adunarea materialelor(text, imagini), culegerea lor, aşezare în pagină, formatare etc...
Satisfacţia mi-a fost mare dar nu răsplătita prin recunoaşterea valorii ei formativ-educative aşa cum mi-aş fi dorit. Elevii nu ştiau ce-i acela un site, nu erau obişnuiţi să comunice prin acest mijloc, au aflat că există şi tot nu-i interesa, până când i-am determinat la ora de informatică să parcurgă pagină cu pagină site-ul să-şi spună părerea, apoi să-i invit să-şi facă adrese de e-mail pentru a pregăti participarea la Forum-ul de discuţii de pe site-ul şcolii. Unii au abordat cu seriozitate spusele mele, alţii s-au limitat să folosească la infinit Messenger, după care la un moment dat am pus note în catalog pentru: creare adresă de e-mail, înscriere în Forum-ul şcolii, postarea unui articol, fotografie sau comentariu pe Forum. Deodata s-a înviorat activitatea pe Forum şi au apărut o serie de probleme pe care trebuia să le rezolv singur. Rezultatul ? Sunt acum înscrişi peste 500 de elevi pe Forum, trendul este crescător, participarea la discuţii foarte aprinsă încât simt nevoia să trec la etapa a II-a în care să antrenez participarea la discuţii pe Forum a colegilor mei profesori cu atât mai mult cu cât elevii comentează şi activitatea lor. Primii care s-au lansat în discuţii au fost cei cu puternic simţ contestatar(critic). Abia când ceilalţi au constatat că forum-ul este dominat de aceştia şi că acesta nu-i doar pentru a sublinia lipsurile şi nemulţumirile, au trecut şi la teme mai optimiste ;-))))
Sper să reuşesc capacitarea profesorilor până la sfârşitul anului încât atunci să pot vorbi de o comunitate de elevi şi profesori care este interesată de soarta ei şi care foloseşte Forum-ul site-ului şcolii cu multa eficienţă.