Nicicand n-am vazut o societate civila mai apatica, mai lipsita de reactie, mai dezorientata, mai vulnerabila ca in aceste zile cand am constatat ca:
1. PROSTV "informeaza" populatia la ore de varf de program ca " X si Y au pus IMNUL NATIONAL al Romaniei pe ritm de manele" fara ca CNA-ul sa se autosesizeze;
2. profesorii fac greva trei saptamani apeland la un drept al lor legal, guvernul da dovada de nepasare la problemele existente in sistemul de invatamant, pierd copiii din calitatea instruirii, pierd parintii pentru diluarea serviciului public platit televiziunile si ziarele au subiecte de comentat si totusi nimeni nu protesteaza la haosul creat, societatea civila fiind buimacita nestiind ce are de facut;
2. la o scoala in Bucuresti, o eleva este injunghiata in biroul directoarei iar societatea civila reactioneaza abia cand este destituit directorul;
3. la Manastirea Tanacu maicuta Irina Cornici este chinuita si omorata in urma unui "ritual de purificare" pentru ca nu exista garantia ca medicii psihiatri trimitand pacienta I.C. la un spital de boli nervoase, acesta sa o si primeasca in conditii bune;
4. de ani de zile suntem informati ca exista mari corupti ca exista mari deturnari de fonduri publice fara insa ca justitia sa condamne macar un exemplar de corupt.
Reactia anemica la aceste incidente sau chiar lipsa totala de reactie oficiala, cel putin pana-n prezent, nu este o dovada de toleranta ci mai degraba o criza a institutiilor statului(o disolutie) o dovada a lipsei de capital social, dovada unei societati dezorientate, aflate in stare de prostratie etica/ morala/ religioasa/ istorica, incapabila sa inlocuiasca vechile valori si repere (considerate pe drept sau nedrept desuete) cu unele noi.
Reactia "cum sa bagi imnul Romaniei pe ritm de manele cantat de un tigan infect ? nu va e rusine scarbelor sa promovati tigania in halul asta si sa va bateti joc asa ..." a unor persoane pe Forumul ProSTV este un efect al "serviciilor" aduse de televiziuni.
Am senzatia ca lipsa autoritatii institutiilor statului se datoreaza mai putin lipsei unui cadru legal coercitiv si mai mult neaplicarii lui.
Criza de modele este cred o falsa problema reclamata de societatea civila pentru ca modele exista, doar promovarea lor este descurajata.
Toate aceste elemente dublate de o diluare in continut si forma a emisiunilor TV tin captive mase intregi de indivizi al caror unic eveniment zilnic este sa asculte stirile de la ora 5 sau 6.
Cred ca vom mai orbecai mult prin desertul tranzitiei romanesti in timp ce altii s-au trezit si merg in alta directie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu