8 octombrie 2005

WC-ul, test al civilizaţiei

Pentru că destui elevi au prins gustul de a comenta articolele pe blog şi asemeni unei bune prietene aş putea spune că acesta riscă să devină "o gazetă de perete în care fiecare împunge un ac cu o ştire nu totdeauna legată de subiectul în discuţie" sau şi mai grav o apreciere plictisită trădând a obligaţie, îmi asum acest risc măcar cu speranţa că vom reuşi un exerciţiu de comunicare, de formare a abilităţilor de lucru pe Net şi mai ales de a ne civiliza învăţând din păţaniile altora.
Mi-am amintit zilele trecute fiind în trecere pe la CCD Iaşi acolo unde am predat doi ani cursurile de iniţiere în informatică şi abilitare curriculară, că aproape după fiecare instruire la CCD la care participau directorii de şcoli, WC-ele erau aproape de nefolosit. Mizerie, gunoaie, apă, dejecţii aiurea, folosirea improprie a lor era evidentă.
Nu doresc să jignesc pe nimeni dar cu siguranţă între ei erau câţiva care nu ştiau că în lumea civilizată educaţia şi civilizaţia încep cu modul în care utilizezi WC-ul. Am propus chiar în derâdere directorului CCD să iniţieze pentru directorii de şcoli un curs de utilizare a WC-ului public.

Vă mai amintiţi ce sarcină le-a dat Deng Xiaoping chinezilor şocat fiind de faptul că ei chinezii se străduiau să arate occidentului faţa potenţială a Chinei pentru investitorii străini, iar marile corporaţii multinaţionale veneau şi plecau fără a lăsa vreo speranţă investiţiilor în China? Prima impresie şi cea mai neplăcută o dădeau felul în care arătau şi erau folosite WC-ele.
Deng Xiaoping, omul despre care tot occidentul admite că a fost făuritorul Chinei moderne a decis: "China are ca prioritate naţională igienizarea WC-urilor şi aducerea lor la standardul civilizaţiei occidentale! "
Şi chinezii au trecut la treabă facându-şi din WC-uri un program naţional.
Evident că nu au putut peste noapte să refacă toată infrastructura dar măcar au putut primi oaspeţii la discuţii într-un mod civilizat.(pasajul a fost preluat din lista edu_cer_ro şi aparţine d-lui Valentin Cotârţă)

Fiind profesor de serviciu am mers să văd stadiul curăţeniei WC-urilor elevilor la început de program şi la sfârşit de program. Erau improprii şi neatrăgătoare la început de program şi în plus îngrozitor de mizerabile la sfârşit de program. Nu cred că spun o noutate. Apa curge permanent fără ca cineva care vede să se sesizeze şi să facă ceva deşi cu siguranţă şi el plăteşte. Flotoare blocate de cutii de ţigări sau pahare de lapte bătut aruncate intenţionat, robineţi defecţi, lipsa dotărilor elementare (colac WC, hârtie, uscător de mâini, cuier), folosire improprie, uşi sparte, ţigări şi hârtii aruncate peste tot, ţevi rupte, miasme de nedescris, apă gâlgâind aiurea fără ca cineva să facă ceva.

Vă întreb dragi elevi, ce vă lipseşte ca să vă comportaţi civilizat cu bunurile publice şi să le folosiţi civilizat? Educaţia, obişnuinţa, exemplul, amenzile ? Ce ?
Aşadar, cum vă pregătiţi din acest punct de vedere ca să intraţi în lumea civilizată ? Nu v-aţi întrebat cum vă vor privi gazdele voastre în urma unei vizite în care aţi trădat astfel de apucături ? Vă invit să vă gândiţi şi mai ales să faceţi ceva...

336 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 336 din 336
Unknown spunea...

Balica Oana Monalisa,

Dupa parerea mea,acest articol este adevarat deoarece multi oameni nu stie decat sa lase mizerie...Depinde de educatia primita,fiecare are educatia lui si asa se vede ce fel de om este.....Daca stie doar sa lase mizerie,atunci educatia primita de la parinti nu a fost una buna..Ar trebui mai multa severitate pentru cei care incalca regulile si lasa mizerie.

Unknown spunea...

Mocanu Cristina
Articolul de mai sus este foarte adevarat.Eu cred ca cei care fac asemenea lucruri dau dovada ca sunt needucati si nu au respect fata de cei din jurul lor.

Unknown spunea...

Chiar daca WC-ul din scoala este dezastruos Solutia cea mai buna nu este ca atunci cand il folosesti sa dai dovada de lipsa de respect sau nesimtire.Prima schimbare ar fi la nivelul persoanelor ce il folosesc, toti spun ca nu le place in ce stadiu este toaleta dar nu fac nimic in aceasta privinta.Eu cred ca si daca toaletele ar fi mai curate si mai ingrijite cei care le folosesc ar face sa arate la fel ca acum: dezgustator.

Florentina spunea...

Olaeru Denisa-Florentina

Dupa parerea mea in privinta folosirii wc-urilor ar trebui trate cu mai multa seriozitate,deoare o persoana cand foloseste un wc si dupa cum va lasa in urma...asta arata cat de mult se respecta respectiva persoana pe ea insasi la fel si pe cei din jurul ei, si consider ca ca din cea ce am citit este foarte adevarat..si acest lucru nu cred ca il poate schimba nimeni,decat doar persoanele care se implica cu adevarat,care le pasa cu adevarat de locul unde multi se pot chiar imbolnavi. Din toate aceste cred ca oamenii needucati si fara bun simt ar trebui pedespsiti ,fiindca asa ..poate ii va mai schimba, si le va arat cu adevarat ce insemana igiena

Unknown spunea...

Badarau Eliza Andreea,
Dupa parerea mea, multi oameni din Romania nu stiu sa pretuiasca ceea ce au..
Ei stiu doar sa se foloseasca de un lucru,si dupa aceea daca ar putea sa-l strice..
Ar trebui daca ar avea putin respect sa pretuiasca tot ceea ce se afla in jurul lor.

Elena spunea...

Dupa parerea mea,acest articol este unul foarte adevarat,deoarece multi dintre noi nu stiu sa folosesasca un wc.Nu numai la noi,in Romania,ci si in alte tari wc-urile lasa un aspect delasator,chiar si cele din institutii,spitale etc. In concluzie celor care le lipsesc cei 7 ani de acasa,trebuie sa incerce sa fie mult mai ordonati.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Articolul de mai sus este adevarat. Multor elevi le lipsesc educatia si de aceea ii influenteaza negativ si pe cei din jur. Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie impuse reguli ,iar in cazul in care nu sunt indeplinite ,elevii vor fi sanctionati.

Despina spunea...

Despina Birladeanu
Aceasta prbleme este regasita in majoritatea WC-urilor publice. Acest lucru tine de educatia primita acasa si cred ca ne lipseste respectul de sine si a celor din jur.
Eu consider ca WC-ul ne reprezinta.

Ana-Maria Jataru spunea...

Multe scoli au wc-urile murdare,infectate etc. Din cauza asta elevii pot lua boli.Chiar daca avem femeie de service acest fapt duce la lipsa celor 7 ani de acasa.Daca cu vorba buna nu merge atunci trebuie luate masuri.

Magdalena spunea...

In societatea in care traim este importanata reputatia pe care ne-o facem.Utilizarea wc-ului ne reprezinta ,precum si pastrarea curateniei din jurul nostru.Articolul publicat are rolul de a ne constientiza ca trebuie sa acordam atentie acestui lucru care pare neinsemnat,dar care ne divulga adevaratul nostru comportament.De ce sa cream o impresie proasta despre noi?-cand putem sa invatam (in cazul in care nu stim)utilizarea wc-ului.Daca nu faci asta pentru respecul celor din jur , macar pentru respectul pe care il ai pentru tine.Haideti sa contribuim la o lume mai buna , mai frumoasa si mai placuta!!

Velenciuc Malina spunea...

In urma acestui articol tragem concluzia ca nu numai in Romania wc-urile duc lipsa curateniei si a lipsei de bun simt, cat si in celelalte tari, orase etc.
UTILIZAREA WC-URILE SPUNE FOARTE MULTE DESPRE O persoana precum si bucataria spune multe despre o "gospodina".
In concuzie trebuie sa fimmult mai ordonati indifferent de varsta, specie sau rasa.

Unknown spunea...

Tame Iulia
Aceste WC-uri plubice reprezinta educatia fiecaruia. Din punctul meu de vedere unele persoane chiar nu inteleg importanta curateniei wc-urilor si impactul urias pe care o are mizeria acestora asupra vietii lor prin aceste WC-uri ne aratam autoeducatia si nu numai. dam dovada de bunele maniere si nu este corect sa vada neglijenta noastra si alte persoane.

Unknown spunea...

Articolul dat reflectă defapt societatea în care supraveţuim,şi educaţia oamenilor cu care conveţuim. Lipsa de educaţie (mai ales a celor 7 ani de acasă) şi influienţele negative îşi arată rezultatul,acesta fiind unul nu prea îmbucurător. Faptul că nu suntem în stare să preţuim lucrurile puse la dispoziţie îşi reglează traiectoria spre viitorul murdar în care vom vieţui. Ar fi ceva evident dacă unul dintre noi se va trezi într-o zi bolnav,acest lucru este doar o consecinţă a atitudinilor noastre.Pentru a schimba ceva în societatea contemporană,trebuie,mai întâi să începem cu sine!!!

Unknown spunea...

Acest articol este foarte adevarat deoarece wc -urile arata jalnic. Cine este de vina pentru acest lucru? Din puctul meu de vedere oameni lipsiti de respect si de bunul simt.In concluzie trebuie sa avem grija de mediul in care traim.

Unknown spunea...

Surdu Ana Maria
Din perspectiva mea cred ca cei ce nu stiu sa foloseasca otualeta sunt niste educati

Unknown spunea...

Eu consider că articolul dat reflectă adevărul zilelor în care trăim în diferite moduri. Aşadar menţin că putem fi mai civilizaţi,că ne putem păstra sănătatea dacă respectăm normele sanitaro-igienice.

tabaranu cristina spunea...

Dupa parerea mea acest lucru este foarte important nu doar pentru ca lumea sa vada ca avem educatie ci si pentru faptul ca,igienizand W.C-ul ne pastram sanatatea in siguranta! sunt multi elevi care inca nu trag apa la tualeta iar acest lucru este total gresit,ar trebui ca in scoala sa existe oameni specializati in astfelde educatie si anume despre sanatate.

Avădănei Georgiana-Mădălina spunea...

Consider că acest articol are perfectă dreptate, deoarece mulţi români nu iau în calcul igiena WC-urilor, acest lucru fiind unul devastator. Odată ce statul ne oferă buna-dispoziţie şi confortul necesar, măcar din respect şi mulţumire să respectăm cu toţii regulile. Dar asta depinde de educaţia fiecăruia, de caracterul fiecăruia.

Unknown spunea...

După părerea mea ar trebui în primul rand să avem respect față de ceilalți și dacă respectul la unele persoane nu există să se ia masuri, de exemplu amenizile.

Unknown spunea...


Părerea mea este că ar trebui să ne respectăm unul pe altul şi să ne gândim cum ar fi dacă toţi oamenii am fi mai educaţi...ar fi mult mai bine pentru noi şi sănătatea noastră.

Unknown spunea...

Este foarte adevărat articolul de mai sus.Fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim că umpic de schimbare de la noi poate duce la schimbarea întregii societaţi.În fiecare şcoală ar trebui să se ia măsuri în privinţa acestui lucru.CEVA mai mult trebuie schimbat ar putea fi bune ameninţările şi sancţiunile dar mai întâi trebuie luate măsuri în privinta personalului care se ocupa cu igienizarea în scoală.

Unknown spunea...

Acest articol este forte adevărat ne aminteşte că suntem oameni si că trebuie să dăm dovadă că suntem civilizaţi.Eu cred că această problemă este una dintre cele mai grave probleme ale ţarii şi ar trebui sa fie reyulvată ,iar daca oamenii nu inteleg ,cea mai buna soluţiI sunt amenzile si sancţiunile.

NU MI SE PARE NORMAL CEEA CE SE ÎNTAMPLA.....

Unknown spunea...

Consider că aceste gesturi facute de unele peroane reflectează educația de acasă și cum la unele persoane educația nu există masurile ce se vor lua sa fie drastice precum amenzi usturătoare.

Mădălina Baciu spunea...

Întradevăr, este o problema majora a societații românești din care denota lipsa de civilizație. Nu doar elevii sunt vinovați de lipsa de curățenie din toaletele școlii ci și mentorii lor , profesorii și educația provenita din familie. Consider că dacă elevii ar avea un model și toaletele ar fi dotate corespunzător acestă problemă ar putea fi rezolvată.

Chihaia Alexandra-Maria spunea...

Eu consider că acest articol este foarte adevărat, deoarece igienizarea WC-urilor constă în educaţia personală. Dacă mă respect pe mine, şi las curăţenie în urma mea, îi respect şi pe cei din jurul meu. De ce nu putem lua ca exemplu, curăţenia din ţările vecine? Pentru că nu există respect şi educaţe în ţara noastră.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Degeaba dorim ca alţii să schimbe lumea în mai bine, dacă nu contibuim şi noi, într-o anumită măsură, la acest proces de dezvoltare. Adesea m-am confruntat cu astfel de cazuri:toalete in care robinetele nu functionează si in cabina de WC este un dezastru infernal.Totul porneşte de la bunul simţ al fiecăruia. Înainte sa aruncăm deşeurile pe lângă coş, ar trebui să ne gandim la câţi microbi mişună pe lângă noi, drept consecinţă a faptei noastre.

Chirica Mădălina spunea...

Eu consider că WC-urile sunt "imaginea" românilor de pretutindeni. Majoritatea oamenilor tratează acest subiect la "diverse", nu dau importanta, dar vor să fie totul curat. Într-adevăr sunt şi persoane cu cei 7 ani de acasă, care ştiu să se comporte în societate. Ar trebui să luam atitudine şi să remediem aceste situaţii în primul rând pentru noi şi sănătatea noastră dar şi pentru imagina ţării noatre!

Unknown spunea...

Acest articol este foarte adevărat.Această problemă este des întalnită în ţara noastră.Pentru a aveo o ţară curată trebuie să începem prin curăţarea wc-urilor.Dacă vom rezolva această problema putem spune că suntem cetăţeni civilizaţi şi respectoşi.

Ciubotaru Petru spunea...

Acest articol este adevarat, parerea mea este ca pentru a scapa de aceasta grava problema trebuie in primul rand sa facem apel al conștiința fiecaruia. Dand amenzi usturatoare nu vom face pe nimeni sa nu mai procedeze așa pentru ca nu putem instala camere video in bai si nu putem stii pe cine sa amendam in consecinta nu putem opri acest fenomen decat dacă îi facem pe oameni sa inteleaga că ceea ce fac nu e bine si că trebuie sa nu mai procedeze așa.

Unknown spunea...

Articolul de mai sus are mare dtreptate deoare ce eu cred că este necesar să se puna accentul pe educaţia igienei

Unknown spunea...

Acest articol este adevărat deorece această problemă este mereu întâlnită în viaţa noastră.Părerea mea este că dacă am avea mai mult respect faţă de ceilalţi şi de natură aceasta problemă se va îndrepta.

Antăluță Irina spunea...

într-adevăr ar trebui să se facă ceva în privința acestor wc-uri,pentru că suntem în secolul 21 și este un lucru de neadecvat,este vorba de bunul simț pe care unii dintre noi din păcate nu îl au iar acest lucru poate s fie deranjant!

Unknown spunea...

Această problemă a devenit des întâlnită la mai multe școli.Acest lucru nu se datorează doar elevilor,care ar trebui instruiți de acasă cu privire la igienă,ci și școlii deoarece nu menține băile din școală în condiții sanitare.Din păcate autoritățile nu i-au măsuri cu privire la această problemă.

Unknown spunea...

Părerea mea este că aveți mare dreptate în acest articol , ar trebui să se ia în seriozitate toate regulile propuse de aceasta școală. Consider că ar trebui să se facă o renovare la toate băile din școlă , pentru că din cauză aceasta nu prea se mai respectă regulile fiind deja vechi.

Unknown spunea...

In opinia mea, aceasta problema este destul de serioasa,prin faptul ca multor elevi din ziua de azi le lipseste acel comportament civilizat pe care ar trebui sa-l aibe fiecare dintre noi.Conteaza in primul rand respectul pentru tine cat si ceilalti.Cum ai grija acasa de propriul WC asa ar trebui sa ai peste tot,pentru ca tot noi traim acolo unde se face mizerie.

Cobzariu Sabin spunea...

Consider ca acest articol este unul ce face referiere la o problema
intalmita in toate institutiile de imvatamant.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Fechita Ionut spunea...

Dupa parerea mea ar trebui multa severitate si amenzi usturatoare pentru cei ce incalca regulile si lasa mizerie .In primul rad ar fi respectul fata de cei din jur care unii dintre noi din pacate nu il au dar nu numai pentru ei ci si pentru noi.Atunci cand vezi intr-un WC dezastru nimic nu iti da dreptul sa contribui la accentuarea lui,asa cum nu ar trebui sa arunci diverse ambalaje pe starazi ....

Unknown spunea...

Acest articol spune adevarul despre ceea ce se intimpla cu igiena in ROMANIA.Fara igiena ar fi o mizerie de nedescris.Ar trebui initiate mai multe programe de invatare de utilizare a unui wc.

Unknown spunea...

Eu sunt de părere că toate băile din această şcoală sunt vechi şi de aceea arată aşa. Fiecare lucru se uzează şi trebuie schimbat, în timp ce la băile din şcoala nu s-a făcut nici o modificare de multă vreme. Acesta ar fi un motiv pentru care arată urât, dar şi din cauza folosirii neadecvate, a lipsei de educaţie din partea elevilor. Ar fi benefic dacă s-ar moderniza şi s-ar sancţiona elevii care produc pagube.

Unknown spunea...

Multe dintre şcoli au intradevăr WC-urile aflate intr-o stare deplorabilă,dar se pare că administraţia şcolilor respective nu-şi dau interesul mai deloc pentru a găsi o soluţie referitor la această problemă.Cine ştie ce boli mai putem lua şi noi din aceste locuri non-sanitare?Sunt curios dacă reprezentanţii acestor consilii de administraţie au băile lor de acasă exact in aceeasi stare sau nu.Îi considerăm noi pe chinezi nişte oameni mici şi asemănători între ei,dar se pare că sunt cu mult in faţa noastră referitor la igiena WC-urilor.Tot respectul meu pentru acest popor!

Unknown spunea...

Acest articol face referire la o problema des intalnita la o institutie educationala.Consider ca ar trebui loate masuri in aceste privinte deoarece si asa tara noastra este privita in occident cuochi rai.

Unknown spunea...

Multe dintre şcoli au intradevăr WC-urile aflate intr-o stare deplorabilă,dar se pare că administraţia şcolilor respective nu-şi dau interesul mai deloc pentru a găsi o soluţie referitor la această problemă.Cine ştie ce boli mai putem lua şi noi din aceste locuri non-sanitare?Sunt curios dacă reprezentanţii acestor consilii de administraţie au băile lor de acasă exact in aceeasi stare sau nu.Îi considerăm noi pe chinezi nişte oameni mici şi asemănători între ei,dar se pare că sunt cu mult in faţa noastră referitor la igiena WC-urilor.Tot respectul meu pentru acest popor!

Unknown spunea...

Civilizația am primit-o de acasă,de la părinți,însă unii oameni nu au fost educați și nici nu pot educa la rândul lor.Având în vedere că în ultimii ani,educația oamenilor s-a cam deteriorat,astăzi ar trebui să se ia măsuri în ceea ce privește igiena wc-urilor.

Buzatu Robert spunea...

Părerea mea este că acest lucru este inadmisibil mai ales la un liceu. Dar depinde și de poziția financiară a acelei școli dar și de interesul directorului sau a administratorului pentru ca liceul să aibă condiții decente.
Dar până la urmă trăim în România și totul este posibil.

Unknown spunea...

Acest articol face referire la o problema des intalnita la o institutie educationala.Consider ca ar trebui loate masuri in aceste privinte deoarece si asa tara noastra este privita in occident cuochi rai.

Unknown spunea...

În opinia mea, aceasta este o problema destul de serioasă,prin faptul că multor elevi din ziua de azi le lipsește acel comportament civilizat pe care ar trebui sa-l aibe fiecare dintre noi. Adesea m-am confruntat cu astfel de cazuri:toalete în care robinetele nu funcționează și în cabina de WC este un dezastru total .Totul porneşte de la bunul simţ al fiecăruia. Înainte sa aruncăm deşeurile pe lângă coş, ar trebui să ne gândim la câţi microbi mişună pe lângă noi, drept consecinţă a faptei noastre.

Unknown spunea...

Degeaba dorim ca alţii să schimbe lumea în mai bine, dacă nu contibuim şi noi, într-o anumită măsură, la acest proces de dezvoltare.Acest lucru tine de educatia primita acasa si cred ca ne lipseste respectul de sine si a celor din jur.
UTILIZAREA WC-URILE SPUNE FOARTE MULTE DESPRE PERSOANA TA.
Haideti sa contribuim la o lume mai buna , mai frumoasa si mai placuta!!

Unknown spunea...

Acest articol face referire la o problema des intalnita la o institutie educationala.Consider ca ar trebui loate masuri in aceste privinte deoarece si asa tara noastra este privita in occident cuochi rai.

Dobos Ioana spunea...

Susțin acest articol,deoarece în ziua de azi nimeni nu știe să aprecieze și să folosească corect wc-urile publice.Într-adevăr e dezastruos ce se întâmplă și dau dovadă de lipsă de educație!Ar trebui ca oamenii să fie mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor!

Ciobanu Alina spunea...

eu cred ca aceasta problema este destul de grava.Poate ca pana acum nimerni nu a spus nimic dar sincer ar trebui sa se i-a masuri in legatura cu aceasta situati jenanta pentru ca asa nu se mai poate sa se impuna niste reguli care trebuie respectate si sa se faca curat!

Bilboc Paula spunea...

Din punctul meu de vedere,acest articol ar trebui sa fie vizualizat de mai multe persoane,pentru a-și da seama de tot haosul care este creat astazi!Acele persoane care nu știu sa aprecieze curățenia din băi dovedesc că nu au cei șapte ani de acasa!!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Dupa parerea mea ar trebui multa severitate si amenzi usturatoare pentru cei ce incalca regulile si lasa mizerie .In primul rad ar fi respectul fata de cei din jur care unii dintre noi din pacate nu il au dar nu numai pentru ei ci si pentru noi.Atunci cand vezi intr-unWC dezastru nimic nu iti da dreptul sa contribui la accentuarea lui,asa cum nu ar trebui sa arunci diverse ambalaje pe starazi ....

Unknown spunea...

Dupa parerea mea ar trebui multa severitate si amenzi usturatoare pentru cei ce incalca regulile si lasa mizerie .In primul rad ar fi respectul fata de cei din jur care unii dintre noi din pacate nu il au dar nu numai pentru ei ci si pentru noi.Atunci cand vezi intr-unWC dezastru nimic nu iti da dreptul sa contribui la accentuarea lui,asa cum nu ar trebui sa arunci diverse ambalaje pe starazi ....

Lucacel Silviu Alexandru spunea...

treaba cu aceste WC nu tine neaparat de femeile de serviciu dar si de elevi .Dar alt motiv ar putea fi substantele folosite.Aceasta situatie se pot repara pe viitor.

Unknown spunea...

Acest articol are foarte mare dreptate,atunci cand vedem wc-ul putem spune ca vedem adevarata educatie a romanilor .In vederea pastrarii curateniei ar trebuii luate masuri care sa contribuie la mediu mai curat.

Blăjuță Mihaela-Iuliana spunea...

Curățenia Wc-urilor în școli nu este păstrată și acest lucru dăunează sănătății elevilor. Ar trebui să se prezinte elevilor regulile de utilizare a WC-ului. Dacă nu se vor respectă regulile ,se pot lua măsuri drastice,acest lucru poate îi vor motiva pe elevi să respecte regulile.

Unknown spunea...

Aceasta problema nu este din vina cadrelor didactioce si nici al acelor doamne ce fac curatenie si chiar din vina noastra a elevilor ce pur si simplu isi cam bat joc. Conside ca ar fi destul de bine daca cineva ar verifica wc-urile dupa fiecare utilizator iar cei ce nu pastreaza curatenia sa fi amendati cu 5 lei.

Roșu Simona spunea...

Părerea mea este că, noi elevii ar trebui să fim mai atenți deoarece este în joc sănătatea noastră.

Ginga si Ghiorghiescu spunea...

Cred ca in primul rand respectul pt cei din jur si pt tine insati te obliga sa te comporti civilizat.Atunci cand vezi intr-un WC dezastru nimic nu-ti dreptul sa contribui la accentuarea lui, asa cum n-ar trebui sa arunci pe strada diverse ambalaje,consolandu-te cu ideea ca oricum e mizerie.un pic de bun simt

Unknown spunea...

consider ca articolulu este mod relativ educational prin care suntem invatati sa pastram curatenia de la wc

Grosu Ştefana şi Rusu Georgiana Alexandra spunea...

După opinia noastră, articolul are foarte mare dreptate. Nu trebuie să ne comportăm necivilizat, chiar şi când este vorba despre un WC, mai ales dacă ne aflăm într-o şcoală.
Ar trebui să ne gândim şi la ceilalţi care folosesc WC-ul, nu aruncăm deşeurile în locuri neamenajate şi să ne gândim că oamenii de serviciu, nu sunt plătiţi de stat să cureţe după noi ci să dezinfecteze acele locuri.
Ar trebui ca persoanele necivilizate care aruncă pachete de ţigări, smocurile de la ţigara, şerveţele murdare şi alte deşeuri, să fie pedepsiţi drastic.

Anonim spunea...

din punctul meu de vedere domnul profesor are foarte mare dreptate .elevii sunt nesimtiti facand toate lucrurile acestea dar nici baile scolilor nu sunt amenajate cum trebuie ... nu au colac , unele wc-uri sunt foarte vechi si miros foarte urat ,robinetele sunt stricate si nu prea iti vine sa intri in baie sa te speli pe maini si sa zici >ce curat e , imi place > cand ma duc la baie intotdeauna miroase urat , apa nu este trasa si sunt servetele murdare pe jos ... cand intri pur si simplu ti se face greata ... ar trebui ca directoarea/directorul sau profesorii sa vorbeasca cu elevii despre toate aceste lucruri, cum sa foloseasca cum trebui sa ne comportam in genurile astea de situaTII . EU CRED CA ELEVII AU MARE PARTE DIN VINA PENTRU CA DACA AR VREA SA FIE CURAT LA BAIE AR PASTRA CURAT . I.D.A CLASA A-8-A

Unknown spunea...

Buna ziua!
Nu este chiar placut sa mergi la WC si cand iesi sa fii tot stropit de apa pe bluza de la robinetul chiuvetei care curge non-stop.
Ar trebui sa fie implementat un cos pentru hartia igenica langa fiecare toaleta.
Un alt lucru ce ma deranjeaza la WC este mirosul insuportabil.
A comentat Musteata Mircea Teodor, Patrascanu Elena-Cosmina, Moraru Nicolae din clasa a VIII-a

paduraru ioana....baltag andreea...rosca maria spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Fiecare om se comporta intrun fel cu lucrurile publice.eu consider ca pentru a fi curat trebuie sa pastram curatenia ,,logic,,.ar trebui ca oamenii sa fie urmariti si prinsi in flagrant cu prostia.ma rog co ......p........piiiii.

paduraru ioana....baltag andreea...rosca maria spunea...

In societatea in care traim este importanata reputatia pe care ne-o facem.Utilizarea wc-ului ne reprezinta ,precum si pastrarea curateniei din jurul nostru.Articolul publicat are rolul de a ne constientiza ca trebuie sa acordam atentie acestui lucru care pare neinsemnat,dar care ne divulga adevaratul nostru comportament.De ce sa cream o impresie proasta despre noi?-cand putem sa invatam (in cazul in care nu stim)utilizarea wc-ului.Daca nu faci asta pentru respecul celor din jur , macar pentru respectul pe care il ai pentru tine.Haideti sa contribuim la o lume mai buna , mai frumoasa si mai placuta!!

Unknown spunea...

Ma numesc Apostol Sorana si sunt de acord cu acest articol... Curatenia in toalete e foarte importanta si e o parte a civilizatiei noastre. Din respect pentru tine insuti si pentru ceilalti trebuie sa fii mereu civilizat mai ales in astfel de situatii...

Unknown spunea...

În opinia noastră, articolul face referire la viața cotidiană, dar nu numai.
Noi trebuie să ne comportăm civilizat, lăsând toaletele curate , ținând cont că nu le folosim doar noi ci și multă altă lume. Acest subiect reflectă și educația primită de către părinți.
Astfel de probleme apar în mare parte doar în sistemul românesc, deoarece organizarea societății este una defavorabilă și dezorganizată. Acest lucru este observat din ce în ce mai frecvent la nivelul școlilor și a WC-urilor publice. Majoritatea oamenilor profită de bunurile publice fără a le păstra. Ar trebui să ne gândim serios la această problemă și să încercăm să o rezolvăm într-un mod cât mai civilizat,iar dacă nu se poate așa, se poate recurge la amenzi și alte sancțiuni.
Clasa a VIII-a, Liceul Pedagogic ,,Vasile Lupu" Iași
Au contribuit: Țurcanu Loredana
Ursu Sandra-Elena
Ețcu Adrian

Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere oamneii trebuie sa invete si sa se obinuiasca sa faca curat. Cum toti stim sa facem mizerie trebuie sa stim sa facem si curatenie. Apa de la robinet trebuie sa fie inchisa si sa nu fie irosita aiurea!!!
Ciobanu Laura clasa a8a

Unknown spunea...

Consider ca si in Romania ar trebui sa se initieze un program pentru ca WC-eele sa nu mai fie intr-o stare proasta. Cred ca daca lasi un WC intr-o stare deplorabila ,inseamna ca nu te respecti pe tine insuti,demonsrezi ca nu ai o educatie buna, ca nu iti pasa de cei din jurul tau.

Unknown spunea...

Din acest articol am invatat ca ar trebui sa ne preocupe mult mai mult igiena si problemele legate de aceasta. Nu cred ca ar trebui sa avem aceeasi parere despre toti elevii, deoarece unii au bunul simt si nu le lipseste educatia primita de la parinti.

Anonim spunea...

Consider ca aceasta situatie ar putea fi remediata daca noi am incepe cu noi insine repararea acestor lucruri. Pe fiecare ar trebui sa ii determine ceva anume pentru a pastra curatenia la WC. Daca totusi nu este cava care sa ii determine pe oameni ar trebui luate masuri mai drastice , de exemplu amenzile . Daca fiecare dintre o sa lase curat la WC nu o sa mai existe acele situatii in care preferi sa nu mergi decat sa simti mirosurile si sa vezi ce este acolo . Deci prima schimbare trebuie inceputa cu noi .
S.D.I. clasa a 8 a

Anonim spunea...

Acest articol ar trebui comunicat tuturor romanilor,dar cu siguranta nu se va schimba nimic. Romanii din ziua de azi se gandesc doar la ei.Nimic nu se va schimba. Ariton Andreea si Ilinca Ariton clasa a8-a

Ada.ane spunea...

Într-adevă,folosirea WC-urilor și a băilor ține de bunul simț.cei 7 ani de acasă,de respectul față de cei din jur și față de tine insuți. În ziua de azi aceste lucruri au dispărut și e din ce în ce mai greu să le stopăm.

Irina-Alexandra Tudosă spunea...

Nerespectarea regulilor trebuie plătită cu amenzi.Curățenia trebuie să fie respectată și menținută.Trebuie să ne dăm seama că asta ne poate afecta sănătatea.WC-urile trebuie să fie mereu îngrijite. PĂSTRAȚI CURĂȚENIA !

Unknown spunea...

Dupa cate am inteles din articolul de mai sus am constatat ca si in institutiile mai mari in cazul de fata fiind CCD exista mizerie intr-o oare care masura in WC-uri.Dupa parerea mea noi toti ar trebui sa pastram curatenia si sa fim putin mai ordonati si mai civilizati.

Ciornei Gabriela spunea...

Curățenia WC-lor este o problemă serioasă,atât în școli cât și în viața de zi cu zi.Acest lucru ține de bunul simț și de educația dată de acasă.

Unknown spunea...

Nu doar elevii, ci și oamenii maturi au nevoie să învețe folosirea civilizată a bunurilor publice, însă e clar că neimplementarea bunelor maniere de la o vârstă fragedă conduce spre o civilizație necivilizată, incapabilă să se comporte în societate.

Unknown spunea...

Acest articol unora ar trebui să le fie învățătură de minte, să-i învețe să fie mai civilizați. Și bunurile publice țin de educație. Bunul simț lipsește, în zilele noastre. Sunt foarte puține persoane ce se implică la remedierea acestora în astfel de situații, ,restul dau dovadă de needucare.

Timofti Oana-Petronela spunea...

Această problemă este ridicată și jenantă. Fiecare om folosește WC-urile și ar trebui să cunoască și să aplice regulile de igienă. Gradul persoanelor care folosesc WC-ul și nu îl curăță este foarte mare , altfel făcând o imagine proastă țării noastre .
Protecția acestora ține de EDUCAȚIE .

Unknown spunea...

Mă bucur foarte mult că am citit articolul de față;astfel,la rându-mi,voi putea spune și altora cum lucrurile poate puțin neimportante pentru noi (WC-urile),spun atât de multe lucruri despre stadiiul nostru de civilizație.
Având privilegiul de a ne afla aici,acum,în secolul XXI,trebuie ca frumosul,educația și adevărul să se reflecte în obiceiurile noastre,a românilor; dar,bineînțeles,și la..WC-uri. Suntem cetățeni educați,care conviețuiesc,care trăiesc într-o societate și trebuie (e datoria noastră) să avem grijă în spațiile publice.
Recent am citit un articol intitlulat ”Spune-mi ce obiceiuri ai să-ți spun ce rezultate o să ai.”Mulți ar trebui să ne gândim la asta și să fim conștienți de fiecare acțiune a noastră,să ni le asumăm.
Schimbarea începe cu tine!!

Ignea Andreea spunea...

Acest articol ne prezintă o situație care se întâlnește în toate școlile. Lipsa de educație se întâlnește la o mare parte din elevi. Ar trebui sa se găsească o rezolvare a acestei probleme.

Unknown spunea...

Articolul evidențiază faptul că noi nu prețuim ceea ce avem și nu conștientizăm că tot noi vom plăti. Ar trebui ca noi să fim mai atenți cu lucrurile care ne privesc.

Irimia Madalina spunea...

Prin acest articol ne este prezentat un mare adevar despre societatea în care trăim. Folosirea WC-urilor este o problema grava care trebuie schimbata prin educarea noastră. Pentru a schimba asta trebuie să avem inițiatvă și să luăm atitudine.

Unknown spunea...

Acest articol este cu totul adevărat. În ziua de astăzi lumea nu mai știe să păstreze curățenia și igienizarea wc-urilor. Acești oameni nu au un pic de respect și nu realizează că dacă nu păstrăm curățenia într-un wc se pot îmbolnăvi. În concluzie ar trebui să fim puțin mai civilizați că nu suntem animale suntem oameni.

Unknown spunea...

Deși mulți dimtre noi suntem oameni educați ,caracterul deplorabil al unora scade prestigiul educației,de acasă dar și cel din școli prin rutinele practicate indecent si incorect in zilele noastre.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Țilică Costina spunea...

Acest articol a scos la suprafață faptul ca românilor le lipsește educația, chiar și în folosirea WC-urilor.Consider că dacă păstrăm curățenia ne respectăm pe noi înșine.În concluzie trebuie să luam atitudine și să încercam să schimbăm ceva.

Gabriela P. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Larisa Ciobotariu spunea...

Lipsa dotărilor elementare(hârtie, colac WC,uscător de mâini, cuier)este o problemă serioasă. WC-ul face parte din viața noastră de zi cu zi. Curățirea și întreținerea acestuia este o obligație care trebuie sa ne-o asumăm.

Unknown spunea...


Acest articol reflectă viața din zilele de astăzi. Reflectă o realitate maximă în ceea ce privește igiena din jurul nostru. Toaletele publice sunt deplorabile provocându-ți scârbă și totuși aceste toalete funcționează. Uneori nu ține doar de oamenii de servici ci și respectul și educația celor din jur.

Aruștei Ștefania spunea...

Educația începe de acasă. Bunurile de la școală trebuie tratate ca bunurile personale.Noua generație trebuie instruită cum să se comporte civilizat în orice situație și în orice loc.

Unknown spunea...

Întradevar acest articol este adevărat, mulți oameni nu se mai gândesc la igiena personală ce trebuie respectată și la faptul că nu este plăcut pentru alți oameni să găsească mizerie în WC-uri.

Go for easy English spunea...

Pentru mine, acest articol reprezintă de fapt lipsa educației societății ce pornește de la lucruri mici și neînsemnate. Mizeria și dezordinea din WC-urile publice marchează de fapt dezordinea din viața noastră. Fiecare gest pe care îl facem conturează informații asupra noastră. Acasă, oamenii păstrează curățenia, însă în public-considerând că nu este datoria lor- nu.
O societate dezvoltată și curată se dezvoltă prin lucruri mici ce ne pregătesc pentru fapte mari, așadar începeți să păstrați curățenia în mediul public pentru a evita situațiile precum:„Eu nu intru aici!”sau „Ce fel de oameni au făcut asemenea mizerie?”

Borcilă Gabriela spunea...

Acest articol are perfectă dreptate. Sunt numeroase cazuri de dezinteres a elevilor cu privire la întreținerea WC-urilor. Această problemă poate fi remediată prin atragerea atenției celor ce încalcă regulile sau prin introducerea unor ore de curs extrașcolare.

Ursu Raluca spunea...

Acest articol are perfectă dreptate,deoarece în zilele noastre lipsește bunul simț atât la oameni în vârsta cât și la adolescenți.În prezent chiar dacă se observă ceva în neregulă nu se anunță cu toate că persoana care observă problema știe că îi vor fi luați din bani.

Unknown spunea...

Acest articol ne demonstrează ce WC-ul test al civilizației deoarece necurățarea acestora arată un opus al civilizației .În ziua de astăzi wc -urile sunt improprii și neatrăgătoare la sfârșitul programului școlar.Trebuie să luăm inițiativă și fiecare dintre noi ,să fie igienic,deoarece noi le aducem, în această situație neatrăgătoare.

Shawna spunea...

Această postare este foarte bine intenționată.Este perfect adevărat că nu este numai un semn de bun simț, ci și un semn de bună creștere să lăsăm WC-ul în perfectă ordine, dar și să îl găsim în perfectă ordine. Poate unii consideră acest lucru un fleac, dar eu consider că ar trebui să se ia măsuri în această privință. Mulți spun că se mărește cazul bolilor. Oare de ce? Credeți că igienizarea WC-urilor nu este un factor care duce la provocarea acestor boli? Ba eu cred că da! Dar nu trebuie să așteptăm să ia alții măsuri, ci noi să fim modelul, noi să începem acest proces, deoarece dacă toți spunem că trebuie luate măsuri și nimeni nu face nimic nu vom ajunge nicăieri!

Unknown spunea...

Acest experiment are la baza sa ,una dintre importantele lecții ale educației ,cât și a civilizației , lucru pe care majoritatea persoanelor îl neglijează considerându-l neînsemnat. Respectarea regulilor de igienă este vitală în menținerea sănătății noastre ,cât și a celor din jurul nostru , fapt ce ar trebui să ne motiveze spre a le urma.

Șeidel Maria spunea...

După părerea mea toate lucurile rele se trag după modul cum am fost crescuți.Astfel dacă suntem obișnuiți cu mizeria de prin școli încă de mici,noi vom considera aceasta ceva normal și vom face la rândul nostru mizerie.Și cum poți să te mai porți delicat când baia este în igrasie,te gândești că faci mizeri în plus nu e nimic,oricum era deja pentru că nu te atrage nimic.

Unknown spunea...

Acest experiment are la baza sa , una dintre importantele lecții ale educației , cât și a civilizației , lucru pe care majoritatea persoanelor îl neglijează considerându-l nesemnificativ. Respectarea regulilor de igienă este vitală în menținerea sănătății noastre ,cât și a celor din jurul nostru ,fapt ce trebuie să ne motiveze spre a le urma.

Unknown spunea...

Dupa parerea mea ,eu cred că articolu de mai sus este foarte adevarat pentru ca majoritatea WC-urile sunt foarte mizerabile, asadar ar trebui sa se ia masuri drastice.

Unknown spunea...

Cred că dacă ne respectăm în pimul rând pe noi automat vom respecta și lucrurile din jurul nostru. Probabil acest lucru , de a respecta lucrurile pe care le avem in comun cu ceilalțti oameni, este ignorat din cauza faptului că oamenii sunt din ce in ce mai grăbiți și nu mai ai timp sa vadă ce lasă în urma lor.

Gghiorghiță Andreea spunea...

Într-adevăr oamenii trebuie educați de mici în acest sens, curățenia trebuie să fie o disciplină pe care să o învățăm de mici, din familie, și nu doar în acest caz, ci și curățenia de pe stradă, să fim învățați să nu aruncăm gunoaie pe unde apucăm, deoarece tot pe noi ne afectează prin poluare și mizerie oribilă pe la colțuri de stradă, toalete mizere, fiecare lăsând apa deschisă, hârtie pe jos, nu facem decât să contribuim la afectarea sănătății noastre, dar și a celor din jur.

Ghiorghiță Andreea spunea...

Într-adevăr oamenii trebuie educați de mici în acest sens, curățenia trebuie să fie o disciplină pe care să o învățăm de mici, din familie, și nu doar în acest caz, ci și curățenia de pe stradă, să fim învățați să nu aruncăm gunoaie pe unde apucăm, deoarece tot pe noi ne afectează prin poluare și mizerie oribilă pe la colțuri de stradă, toalete mizere, fiecare lăsând apa deschisă, hârtie pe jos, nu facem decât să contribuim la afectarea sănătății noastre, dar și a celor din jur.

Unknown spunea...

Această postare este foarte bine intenționată. Acest articol ne demonstrează ce WC-ul test al civilizației deoarece necurățarea acestora arată un opus al civilizației. Suntem cetățeni adevărați și trebuie să avem grijă de societatatea în care trăim. Totul porneşte de la bunul simţ al fiecăruia. Înainte sa aruncăm deşeurile pe lângă coş, ar trebui să ne gândim la câţi microbi mişună pe lângă noi, drept consecinţă a faptei noastre.

Diana Ciobanu spunea...

Acest articol este perfect adevărat!este rupt din realitatea românească!așadar ar trebui sa fim mai civilizați!totul ține de legea bunului simț!!

Unknown spunea...

Într-adevăr aceasta problemă este des întâlnită în majoritatea școlilor și locurilor publice. După părerea mea oamenii trebuie să înțeleagă că menținerea curățeniei este unul dintre cele mai importante aspecte într-o societate. Pentru a stopa aceste probleme autoritățile ar trebui să impună amenzi usturătoare celor care nu respecta regulile de curățenie în locurile publice. Fiecare dintre noi trebuie să fim învățați de familie că acest lucru ține de educația fiecăruia și de bunele maniere.

Gîtlan Lorena, Tănasă Oana, Constantin Geanina, Calfa Alexandra, Pelin Daniela spunea...

Aceasta fata a romanilor si nu numai a fost bine punctata si evidentaita in acest articol.Sunt de parere ca suntem vinovati pentru simplul fapt ca nu stim ce inseamna cu adevarat IGIENA si ca modul in care o putem pastra si nu numai pentru binele nostru ci si pentru a celor din jur este acela de a folosi fiecare lucru in parte cu un scop anume, intr-un mod ordonat.(in cazul de fata Wc-urile publice),astfel ne pastram respectul de sine.

Unknown spunea...

Eu consider că articolul de mai sus este în totalitate adevărat deoarece multor oameni le lipsește bunul simț.

Unknown spunea...

Câtă dreptate! Unii oameni nu știu să se comporte! Se spune că suntem niște ființe civilizate, dar unii dintre noi dovedesc contrarul de fiecare dacă când au ocazia!

Maria spunea...

Eu consider că acest articol este adevărat din toate punctele de vedere. Ar trebuii luate măsuri în privința aceasta,iar dacă ceilalți sunt needucați și nu sunt în stare sa păstreze un loc curat,noi înșine trebuie să contribuim cu o schimbare.

Unknown spunea...

in primul rand respectul pt cei din jur si pt tine insati te obliga sa te comporti civilizat.Atunci cand vezi intr-un WC dezastru nimic nu-ti dreptul sa contribui la accentuarea lui, asa cum n-ar trebui sa arunci pe strada diverse ambalaje,consolandu-te cu ideea ca oricum e mizerie.un pic de bun simt

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Articolul "WC-ul,test al civilizației"surprinde adevărul crud și incapacitatea oamenilor de a înțelege igiena și importanța pe care o are utilizare wc-ului public de către populație,dar și pericolul de transmitere a bolilor prin lipsa unei curățenii desăvârșite.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Câtă dreptate!!! aceștia nu sunt oameni sunt animale...Din punctul meu de vedere să ai bun simț înseamnă sa fii educat și să demonstrezi că nu îți lipsesc cei 7 ani de acasă. Dacă noi, ELEVII, nu suntem educați sa păstrăm curățenia într-un loc ca acesta, atunci cine?Avem datoria de a ne comporta civilizat ca niște oameni învățați și ordonați...

Unknown spunea...

Acest citat este adevărat.Oamenii nu pot înțelege cât de importantă este păstrarea curățeniei pentru toți locuitorii.
În privința wc-urilor trebuie luate măsuri, măcar cei care vor urma după noi să se dezvolte într-un mediu curat.

Unknown spunea...

Potrivit acestui articol, intr-adevar nu se mai tine cont de igiena " bunurilor publice", iar sanctionarea ar fi o idee buna deoarece astfel individul ar intelege (posibil) ca nimeni nu este obligat sa curete in urma acestuia si nici succesorul sa suporte diverse lucruri facute de acesta, iar astefle incidentul nu s-ar mai repeta.

Unknown spunea...

Unii oameni cred că respectul este un mod prin care te comporți,dar de fapt reprezintă si modul de viață in care traiești.Unii dintre noi nu știu cât conteaza curațenia,deoarece se comportă frumos.

Dariana spunea...

Acest articol are perfectă dreptate.Din punctul meu de vedere,elevii trebuie instruiți din prima ora de curs despre aceste reguli care țin de igienă și de bun simț, iar cei care nu respectă aceste reguli să fie sancționați.

Unknown spunea...

După părerea mea,suntem puși zilnic în fața unor astfel de situații mai ales în locurile publice. Cel mai des întâlnim asta în școli. Personalul nu se îngrijește de igiena elevilor. Nu mai spun de săpun , uscător și hârtie igienica, e ceva dezastruos! Fie că este vorba de lipsa fondurilor ori de apucăturile unora dintre elevi, oricât de urât ar suna, felul în care arată wc-urile din școlile noastre ne spune câte ceva despre nivelul civilizației. Iar într-un oraș în care,wc-urile din unele școli arată atât de sinistru, nu trebuie să ne mai mire foarte tare bolile pe care le luăm!

Unknown spunea...

Eu cred ca acest articol reprezinta un semnal de alarmă pentru muti dintre noi.Oare facem aceste lucruri intenționate? De ce dăm dovadă făcând asta?
Din punctul meu de vedere,consider ca igiena din wc este un aspect important care ține de educația fiecaruia dar si de bunul simt. Articolul de mai sus este adevarat intr-u totul si consider ca este doar o mica parte din realitate dezastruoasa. Este adevarat ca nici persoanele responsabile cu ordinea si curatenia scolii nu isi dau interesul in acest sens, dar si elevii au partea lor din vina. Majoritatea elevilor fac același lucru:nu trag apa la baie sau după ce se spală pe mâini nu închid robinetul.
Așa cum se spune că fiecare copil are ca model in viața unul dintre parinți,oare aceștia i-au invătat astfel să se comporte cu lucrurile publice?
Probabil este o întrebare retorică.
E jenant ca o persoană care vine să facă turul liceului,apoi ajungând la baie să observe cu stupoare condițiile create de elevii neglijenți.
Daca-r fi să găsim un vinovat pentru acest dezastru n-am ști cu exactitate cine-ar fi,dând vina unul pe altul.
”Lumea s-a schimbat.Prin urmare,trebuie să ne schimbăm și noi odată cu ea.”

Anonim spunea...

Degeaba dorim ca alţii să schimbe lumea în mai bine, dacă nu contibuim şi noi, într-o anumită măsură, la acest proces de dezvoltare. Adesea m-am confruntat cu astfel de cazuri:toalete in care robinetele nu functionează si in cabina de WC este un dezastru infernal.Totul porneşte de la bunul simţ al fiecăruia. Înainte sa aruncăm deşeurile pe lângă coş, ar trebui să ne gandim la câţi microbi mişună pe lângă noi, drept consecinţă a faptei noastre.

Iovițe Mara spunea...

Acest articol este în conformitate adevărat. Dacă ne respectăm pe noi și pe cei din jur,ar trebui să păstram curățenia publică.

stefura madalina spunea...

Acest articol are perfectă dreptate. Persoanele care nu păstrează curățenia în locurile publice nu au fost educați corespunzător sau au luat un exemplu greșit din jur, neavand cine să îi corecteze. De mici, copii trebuie învățați cum să se comporte și ce trebuie să facă în asemenea situații însă pentru asta, cei ce îi învață trebuie să știe și ei cum să procedeze corect. Mulți oameni procedează greșit, lăsand mizerie în WC-uri pentru că le este lene, cred că persoanele de servici fac curat în urma lor și multe alte scuze fără sens.

Unknown spunea...

Acest articol , demonstreaza inca o data nestiinta romanilor , si nu numai cand aduncem vorba de igiena si curatenia din jurul nostru.In cazul de fata acest articol ilustreaza detalii importante din viata noastra si aduce o critica constructiva.

Andreea Ungureanu spunea...

În opinia mea, acest articol conține un mare adevăr. Oamenii au obligația să păstreze curățenia în spațiile publice, dacă vor să aibă parte de o igienă adecvată. Acest lucru este foarte important și în școli, deoarece în aceste instituții, există un număr foarte mare de copii care folosesc WC-urile care arată devastator. Cu toate acestea, nimeni nu face nimic pentru remedierea acestei probleme.

Gabriela P. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gabriela P. spunea...

După părerea mea,prin intermediul acestui articol,se reflectă o realitate tristă a igienei din şcoli. Consider că s-a ajuns la această situaţie atat cu ajutorul elevilor cât şi cu ajutorul celor ce se ocupă cu igienizarea acestora. Din punctul meu de vedere este o formă de educaţie formală şi nonformală . Lucrurile privind igiena şi curăţenia sunt învăţate din primii ani de viaţă şi consolidate la şcoală. Acest articol ne învaţă cât de mult înşeală aparenţele. Poţi fi director, profesor, femeie de servici , elev care " se respectă" şi totuşi faptele tale pot spune cu totul altceva despre tine .

Unknown spunea...

În opinia mea toaletele din România reprezintă un adevărat test al civilizaţiei, însă mulţi dintre noi nu trec acest test cu brio. Toaletele din România sunt de-a dreptu' infecte, şi acest fapt se datorează comportamentului nostru' şi educaţiei de care dăm dovadă. Sunt de părere că singurii care pot face ceva ca toaletele din România să arate a toalete, suntem noi, cei care provocăm acest dezastrul aflat in toalete.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 336 din 336   Mai noi› Cele mai noi»