14 ianuarie 2005

e-READINESS şi e-LICITAŢIE

MCTI a iniţiat un proiect de evaluare a stadiului de dezvoltare a infrastructurii tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în România (e-readiness). Pentru realizarea studiului a fost folosit un fond nerambursabil obţinut de la Banca Mondială.
e-Readiness se referă la capacitatea unei ţări de a integra utilizarea Internetului în procesul de dezvoltare economică şi socială.
Analiza "e-Readiness" are în vedere eficienţa măsurilor administrative iniţiate, accesul la infrastructură şi interconectivitate, resursele umane, iniţiativele sectorului privat şi dezvoltarea socială.
Studiul "e-Readiness" a fost întocmit de o echipă de consultanţi independenţi care au colaborat cu Grupul de Lucru constituit din reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai Academiei Române, ai asociaţiilor profesionale din domeniu şi ai societăţii civile. Pentru realizarea studiului au fost utilizate metodologiile disponibile pe site-ul InfoDev, dar şi, suplimentar, angajamentele României în ceea ce priveşte procesul de integrare în Uniunea Europeană, incluse în strategia guvernului pentru implementarea Societăţii Informaţionale.Direcţiile de acţiune ale proiectului cuprind:
1. Extinderea Sistemului Electronic Naţional, respectiv asigurarea elementelor de înaltă disponibilitate, precum şi a sistemului informatic de atribuire electronică a autorizaţiilor de transport internaţional de marfă.
2. Înfiinţarea Centrului de Testare şi Suport pentru Aplicaţii Web - o premieră în administraţia publică.
3. Dezvoltarea Sistemului informatic pentru îmbunătăţirea sistemului fiscal românesc care va permite conversia totală a dosarului fiscal în format electronic.
4. Achiziţie de echipamente informatice pentru sistemul informatic judiciar - Ministerul Justiţiei.
5. Proiectul în domeniul Economiei bazate pe Cunoaştere estimat la 50-60 milioane Euro, primul din lume pe care Banca Mondiala îl finanţează în domeniul Knowledge Economy.
Extinderea accesului la IT&C pentru zonele defavorizate prin intermediul telecentrelor şi pentru elevii din învăţământul primar şi secundar, dezvoltarea şi promovarea de servicii electronice, precum şi promovarea comerţului electronic şi a inovării pentru IMM-uri sunt principalele linii de acţiune.
Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informaţiei în România are ca atribuţii principale:
- stabilirea direcţiilor strategice pentru trecerea la societatea informaţională;
- aprobarea proiectelor directoare si a bugetelor anuale aferente acestora, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice şi ale companiilor/societăţilor naţionale sau ale societăţilor comerciale la care statul este acţionar majoritar;
- aprobarea şi coordonarea proiectelor mai mari de 100.000 euro, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice sau de care beneficiază companiile/societăţile naţionale sau societăţile comerciale la care statul este acţionar majoritar;
- aprobarea proiectelor din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei care necesită garanţii guvernamentale.
Portal pentru înmatricularea autovehiculelor online
Portal pentru plata amenzilor on line şi declaraţii către poliţie
Portalul de sănătate
Sistemul Electronic Naţional
Portal pentru formulare administrative on-line

Un comentariu:

Anonim spunea...

Texte, texte , texte
Bine ca a plecat Nica ca acum deja in mintea lui si mincam electronic. Sa iasa un pic din birou sa vada ce se intimpla.
Studiul e-readiness e de 2 bani. Si expertii respectivi si mai de 2 bani !